20.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2916  |   0  
Време е за пролетно торене
Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта.
У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – суперфосфат и амофос. Първият се внася през есента преди основната обработка на почвата, а ако сте пропуснали това, може да извършите през пролетта с амофос. Той е разтворим във вода и се внася в почвата преди пролеутната сеитба на културите. С него може да подхраните зеленчуковите култури и през вегетацията им.
Амофосът е сложен минерален тор, съдържащ 52% фосфор и около 16% амониев азот и може да се използва за всички видове зеленчукови култури, съгласно примерните норми.
Напоследък много се пише и говори за балансирано торене на културите. Това значи, че освен използването на общоизвестните органични минерални торове, трябва да се използват и торове, които съдържат микроелементи.
Един от тези торове, който е особено важен за нормалното развитие на растенията, е микроелемента бор. Той може да се внася като боракс или борна киселина. Торенето с този микроелемент се извършва през пролетта. За целта торът се разхвърля върху почвата в дози 0,2 г боракс или 0,12 г борна киселина за 1 кв. м, след което почвата се обработва. Тъй като количествата от този микроелемент са много малки, може да ги смесите с други торове, които ще внасяте в почвата през пролетта.
17.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023