Ако сте засели като втора култура корнишони, за да получите оптимално оформени и правилни плодове, трябва да полагате много грижи за тях. В какво се изразяват тези грижи:
Направете телена конструкция. През 3 м по редовете забивате към 2,5 м високи колове, за които прихващате и опъвате 3 хоризонтални тела – първия на 20 см от повърхността на почвата, втория - на 80 см от първия и третия - на 90 см от втория. Срещу всяко растение опъвате и връв до горния тел, по която се увиват растенията.
Често плевете, за да осигурите на растенията добро развитие.
Поливайте в хладните часове на деня – рано сутрин или късно вечер с престояла вода, с което ще осигурите правилно нарастване на плодовете.
Окопавайте 2-3 пъти посева плитко около 5 см, за да не разкъсате корените.
Подхранете 2-3 пъти растенията през вегетацията с малки количества азотен тор. Ако направите и 2 шербетувания с размит оборски тор, краставиците ще ви се отплатят с отличен добив.
Когато отглеждате корнишоните на опорна конструкция, премахнете пъпките в пазвите на първите 3 листа, за да не се развият от тях разклонения. От по-горните листа не се премахват. Пъпките и развилите се от тях разклонения прекършете на 3 завърза, а най-горните разклонения - на 6. Прекършете върха на растенията, когато достигне 10 сантиметра над най-горния тел. Поведете върху тела 2-3 от разклоненията, прорасли под мястото на прекършването, и оставете да провисват надолу, без да им прекършвате върха. За просветляване по време на беритбите отстранявайте от растенията пожълтелите листа и някои от разклоненията, от които сте обрали плодовете или те не са се развили добре.
Ако отглеждате културата стелещо се по земята, резитба не се прави.
Редовно водете борба с вредителите по културата с което ще спасите завързите.
Берете редовно и внимателно плодовете всеки ден или през ден.
Ако сте си купили луковици от синчец за засаждане в градината, можете да си оставите няколко, които да форсирате за Коледните празници. Ако пък нямате, то изкопайте няколко от лехата, но ги просушете ...
Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...
Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...
Хемантусите (Наеmanthus) от семейство Амарилисови са голям род - повече от 50 вида тревисти луковични растения. Срещат се в природата на Южна Африка. Името им на гръцки означава кървавочервено цвете и...