Градина » Време е да приберете захарната царевица

 Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи млечна зрялост, трябва редовно да се полива. В тази фаза зърното има високо съдържание на полизахариди, които му придават приятен вкус и нежна консистенция. Филизене не се прави, въпреки че захарната царевица образува повече братя. Бере се в млечна зрялост, тогава е най-подходяща за консумация и консервиране.
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.
Прибирането започва 18-20 дни след появата на свилата - тогава е станала кафява. Зърната трябва да са напълно развити, напълнени с непрозрачен, гъст млечен сок. Обвивката на кочана е плътна и добре прилепнала. Времето на узряване се колебае в зависимост от сорта и условията на отглеждане.
Има няколко начина да се определи зрелостта на захарната царевица. Най-простият е, като се отдели обвивката на кочана и с нокът се натиснат зърната, докато излезе сок, по гъстотата му се познава дали е време за бране. Има и други методи – чрез специални уреди, те обаче са приложими за големи площи и промишлено производство. Относителното тегло също показва дали зърната са готови за консервиране. 100 зърна се поставят за 30 секунди в наситен солен разтвор и се вижда колко от тях ще изплуват.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Как да се избавим от зелевата муха

В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до с...

Не отглеждайте картофи на едно и също място

Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...

Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...

Защо и как се пикира разсадът?

С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...

Начало