Градина » Ако ще гледате праз, време е да засаждате

 Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии.
Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юни до 12 юли, като до това време мястото се използва за отглеждане на ранни култури (салати, репички, зелен грах, ранни картофи и др.). Ако почвата е суха, мястото се полива, оставя се да просъхне и едва тогава се пристъпва към разсаждане на разсада. Преди разсаждането готовият разсад се подбира добре. За засаждане трябва да се използват само най-добре развитите разсадни растения, дебели колкото молив. Останалите се бракуват. На подбрания за разсаждане разсад се изрязват част от коренчетата и листата, навързва се на връзки по 100 растения, полива се с вода и се поставя на сенчесто място, за да не изсъхне. Обикновено празът се сади със садило във фитариите на разстояние 30 см между редовете и 20 см в редовете. Непосредствено след разсаждането се прави поливка.
След прихващане на растенията през вегетацията се полагат съответните грижи за оптимално развитие на същите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да скрием грозните места в градината

С помощта на почвопокривни растения могат бързо да декорират нелицеприятни участъци от буци суха почва или обрастващи в плевели под дървета и между храсти. Непризнат лидер между тях е здравецът. Това ...

Гергината - буйният танц на цветовете

В средата на лятото из градините започва яркоцветното буйство на гергините и продължава до първите слани. Историята на пищните красавици е твърде драматична. В родината си - Мексико, са били отглеждан...

Има ли спасение от галовите нематоди?

У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Начало