Градина » Побързайте да засеете ранното зеле

 Побързайте да засеете ранното зеле

Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат и до минус 15°С, а при снежна покривка през зимата и до минус 17°С. Това дава възможност да си отгледате ранно зеле чрез есенно засаждане в по-топлите райони на страната. За това производство е необходимо да спазвате сроковете на сеитба и да засаждате подходящи сортове. Отгледайте разсад на открити лехи, а засадете 30-40 дни след поникването, когато все още почвената температура спомага за по-доброто вкореняване до настъпване на трайно застудяване. Така растенията презимуват по-добре.

Засадете на подходяща почва

Главестото зеле се развива най-добре на глинесто-песъчливи, добре аерирани и дълбоки влагоемни почви. Тези изисквания са особено необходими да спазвате при късното есенно производство. Зелето е взискателно и към хранителния режим особено по време на нарастване на зелката.
За по-топлите райони на тракийското поле подходящи дати на сеитба са 1-10 септември, а на засаждане 10-15 октомври. Растенията се засаждат по средата на тирове на разстояние 60/30 см. До настъпване на застудяването те се окопават и се загърлят добре, като листата и вегетационния връх се остават открити.

Имате работа и през пролетта

Рано през пролетта се подхранва с азотен тор, окопава се и при нужда се полива. Големи са и изискванията на зелето към влажността на почвата по време на формиране на зелката. Това се дължи на голямото изпарение на листата, което се определя от тяхната особеност. Реколтата започва да се прибира в началото на май и завършва до края на май, значително по-рано, отколкото при традиционното пролетно производство.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Запознайте се с ятрофата

Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...

Все още можете да засеете моркови

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало