За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците се извършва в началото на януари. Използват се удълбочени топли съоръжения. Желателно е преди сеитбата семената да се рътят, особено когато са останали от минали години. В помещение с температура 25-28ºС семената се поставят в широк съд на пласт от 4-5 см и се покриват с добре навлажнена влагозадържаща материя. Засяването на рътените семена се извършва около 20-25 януари, редово, при разстояние 5 см между редовете и 2 см вътре в тях. Пикирането се извършва в пластмасови или торови саксийки. За да се избегне пикирането, може да се засяват по 2-3 семена направо в не съвсем изпълнени с почва саксийки. Впоследствие растенията се оставят в саксийка само по едно, като заедно с нея се засаждат в парника на постоянно място.
Засаждането на разсада става към края на февруари в два реда на разстояние 80 см между редовете и 60 см в редовете. С нарастването на растенията парниковата каса се повдига, образувалите се отвори се запушват със слама и отгоре се посипва почва.
Грижите по време на вегетацията се състоят в поддържане на необходимата температура и влажност в почвата и въздуха. За това спомагат изпаренията от тора, по-голямата атмосферна влажност вън от парниците и по-слабото слънчево греене. Със затопляне на времето нуждата от влага в почвата и особено във въздуха се засилва. Необходимо е поливане с хладка вода с лейка със ситна решетка. По-късно, когато започне плододаването, в края на месец март – началото на април, температурата се повишава и нуждата от влага в почвата силно нараства. Поливането се прави с течаща вода по предварително направени вади на около 15 см настрани от основата на стъблата. Желателно е да се избягва проветряването на парника непосредствено след поливане. С това се постига по-бързо увеличаване на влагата във въздуха. За да се намали излишното изпарение, повърхността на почвата се поддържа в разрохкано състояние.
При ясни и слънчеви дни през обедните часове тиквичките се засенчват, тъй като листата им са изнежени и много често прегарят от силното слънце.
Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко м...
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...
Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...