Градина » Компост се прави и в тристранна призма

 Компост се прави и в тристранна призма

Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хоризонтална проекция е правилен триъгълник със страна 1,2 - 1,5 метра. Височината също е около метър и половина. Тази призма заема площ, не по-голяма от 1 кв. м, а образуването на компоста става без ни най-малкото участие на човека.

Как функционира?

Много лесно: цялата окосена трева или срязаните части на други тревни растения, например градинските бурени, просто се нахвърлят в мрежата и леко се притискат. А по-нататък своята работа ще свършат слънцето, въздухът, водата и микроорганизмите.
Изложен на слънце и въздух, чийто достъп е неограничен от три страни и отгоре, горният слой зелена маса повяхва и след това изсъхва. В този момент, след като са изминали една-две седмици, се добавя следващият слой зеленина. Под него се създава парников ефект и микроорганизмите започват активно да работят, превръщайки сухата трева в изгнил тор.
В долните слоеве температурата още повече се повишава, подсушавайки свежите слоеве дори в прохладно време.
Най-интересното е, че назависимо от редовното добавяне на нови порции трева, започвайки от един момент, горното равнище расте много бавно, тъй като при преработката на тревата тя значително губи обем и тегло, сляга надолу и се уплътнява.

Взимате от долния „етаж"

При редовно попълване на съоръжението през есента то изглежда така: обемът му е запълнен на две трети от височината. Най-долният "етаж" е тъмен на цвят и полученият тор е готов за използване. Средата е сиво-кафеникава, което показва, че суровината е полузряла. Най-rope има още зелена трева. Използването на компоста от такава тристранна призма също е улеснено. В долната част под мрежата се изкопава неголям проход или мрежата се навива по една от страните на триъгълника, така че през отвора свободно да минава лопата. Докато изгребвате готовия компост, масата отгоре постепенно слиза надолу.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...

Не забравяйте да загърлите картофите

Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите...

Ловни пояси срещу ябълковия червей

Един от най-опасните неприятели по ябълката е ябълковият плодов червей. Това е малка пеперуда, която снася яйцата си по плодовете. Излюпилите се от тях гъсеничики навлизат навътре, като се хранят с пл...

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...

Начало