02.07.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4195  |   0  
Размножаване чрез загърляне
В широката практика овощните дръвчета и храсти се размножават чрез вкореняване на отделни части от тях или чрез присаждане на части от едно растение върху друго. Това е така нареченото вегетативно размножаване, за разликата от половото, чрез семена, с което си служат селекционерите на нови сортове. Много ефективно е вегетативното размножаване на овощни храсти чрез вкореняване на отводи.
Отводите представляват отделни клонки, които без да се отрязват от майчиното растение се поставят в условия за вкореняване. Различават се основно два вида отводи – хоризонтални и вертикални. За хоризонталните има все още време, но за вертикален отвод трябва да се побърза. Защо ли?

Ще стане ясно, щом научите как се прави

Начинът е много удобен за размножаване на касиса, бодливото грозде, червеното френско грозде, лешника, смокинята, нара и други подобни на тях. За целта е необходимо да изрежете всички или част от клонките на храста до 3-5 см над почвената повърхност. Целта е от спящите пъпки да израснат силни леторасти. Щом достигнат напролет 15 см височина, загърлете ги с рохка и влажна почва. С нарастването ще загърлите леторастите още 2-3 пъти до около 25 см от основата им. Докато правите това, премахнете час от леторастите, за да се развиват по-добре останалите. В основата си те ще пуснат силни корени. При загърлянето насипвайте почва в средата на храста, така че леторастите да се отклоняват встрани. Леко наклонените се вкореняват по-добре от изправените. Поради насипването на почва в основата на растенията този начин се нарича още и чрез загърляне. А що се отнася до срока на извършване, ясно е че това трябва да стане преди да е започнало сокодвижението, сега, през февруари. Закъснее ли се, много от хранителните вещества, складирани в корените, ще са се отправили към върховете и с резитбата ще бъдат безвъзвратно загубени
Наесен развалете купчинката и изрежете до основата пусналите корени леторасти. Така може да ги засадите на желаното място.
11.02.2012 г. / Кръстьо Попов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022