Градина » Как да си завъдим бяло френско грозде?

 Как да си завъдим бяло френско грозде?

Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят сладка, сиропи, желета и др. Расте на по-сухи почви и не се нуждае от много влага, както е препоръчително за за червеното и черното френско грозде. Лошото е, че при зимни условия не е много издръжливо на ниските температури и мръзне, а другите са по-устойчиви. Проявява трудности и при вегетативното размножаване със зелени резници. Те трябва да се приготвят след прецъфтяването на растението. Берат се рано сутрин и се набучкват в студени парници под стъкло. Резниците да имат дължина 10-12 см. Много е важно на всеки резник да се съкращават листата и от листната петура да се оставя само една трета, за да не нарушава сокодвижението. През юни-юли се режат много рано сутрин и се покриват с влажна кърпа, докато се подготвят и набучкват в парника под стъкло. Почвата в парника да има покритие с пясък на повърхността, който да задържа влагата. Първите десет дни са много важни да се спазват часовете на оросяване и да има слънце, за да бъдат снабдени със светлина и топлина. Стъклата на парниковите рамки се варосват, за да се избегне пряката слънчева светлина и изгарянето. Всеки ден редовно се повдигат леко, за да се проверяват младите резници. Ако някой просъхне, се сменя с нов. Това се проверява ежедневно, но до 10, максимум 15 дни, за да не настъпят жеги. Когато резниците се вкоренят, е необходимо да се засили проветряването, докато накрая парниковите рамки напълно се махнат и вече вкоренилите се резници растат на открито. Ако процентът на прихващане е малък, има и други начини за размножаване. Това може да стане чрез отводи или присаждане с калем преди разлистването рано напролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се оформя свободно растящата корона

Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...

Кога измръзват лозите?

В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...

Ранните тиквички се засяват през януари

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Полейте овошките преди да заспят

Странно звучи такава подкана, но е съвсем правдоподобна. Ако ще разполагате с вода през пролетта и лятото, може и да не се съобразите с нея, но в повечето случаи не е така. Трудно се поливат дръвчета,...

Начало