Беритбата на плодовете от ремонтантните малинови сортове (Люлин и Херитидж) обикновено започва към 15-20 август, в по-топлите или по-прохладните райони –около една седмица по-рано или по-късно. Растенията от тези сортове дават плодове още в първата година на засаждането им, но узряват от 7-10 дни по-късно и през по-продължителен срок. В местата с височина 350-400 м над морското равнище беритбите приключват до към края на септември – началото на октомври. При отглеждането им на височина над 500-550 м узряването на плодовете им понякога може да продължи до средата на октомври. Затова в такива случаи съществува опасност част от реколтата да бъде повреждана от първите по-силни есенни слани.
Когато се използват за замразяване, плодовете трябва да се берат в специални плитки щайги, като се поставят в два-три слоя. Плодовете за преработка в компот се берат в ягодови щайгички, а предназначените за сок – в пластмасови кофи, от които след това се изсипват в пластмасови бидони.
Набраните плодове и особено предназначените за консумация в прясно състояние, не се държат на слънце, а временно се поставят на сенчесто и закътано от вятър място или се покриват с бяло платно. Те прибират два пъти дневно – на обед и след приключване на работния ден. Докато при един път годишно плододаващите малинови сортове се налага да се избягва беритбата през горещите часове на деня, то в края на лятото и началото на есента поради по хладното време, може да се бере почти по всяко време, включително и на две смени. Обикновено се извършват не по-малко от 10-12 беритби, като в зависимост от метеорологичните условия плодовете се берат през 3 или 5 дни.
При правилно създадени малинови градини от ремонтантните сортове се набират още през първата година 8-10 кг/100 кв. м плодове, а през втората година добивът може да достигне 60 кг. След втората година добивът от Люлин достига 60-70 кг/100 кв. м при неполивни условия, при много добри условия до 90 кг/100 кв. м. При поливни условия и по-малко междуредово разстояние до 2-2,5 м се получават и до 130-150 кг/100 кв. м.
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...
Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...
Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...
Летният период много често е съпроводен от почвени и въздушни засушавания, болести и неприятели унищожават част от листата. При недостатъчна влага и пластични вещества, които се натрупват в резултат н...