Градина » Захващайте се с прибирането на орехите

 Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.
Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.
Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.
Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.
Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.
След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

• Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.
• Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).
За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото”.
В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...

Не оставяйте калатеята жадна

Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австр...

Ябълковите сортове не понасят самотата

Повечето ябълкови сортове не могат да се опрашват сами. Затова в производствените градини по определена схема между редовете от основния сорт се разполагат редове от друг сорт, за който се знае, че е ...

Не отлагайте засаждането на малините

Малините може да се засаждат през пролетта и през есента. Пролетното е за предпочитане по местата, където зимата духат силни ветрове, не се задържа снежна покривка и температурите падат до минус 20 и...

Начало