16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4362  |   0  
Смрадликата може да украси терасата ви
Смрадликата (Cotinus) от сорта Young Lady през цялото лято се украсява с разкошните си розово-червени съцветия. През есента на нейните клонки се появяват декоративни плодчета. Тя може да бъде добра компания на терасата или балкона ви и в топлите райони и да презимува там. Ако е студено обаче, трябва да я внесете в хладно и светло помещение.

Гледайте я на завет

От листата, дървесината и корените на това растение се произвеждат органични бои. Благодарение на високото съдържание на дъбилни вещества листата също така се използват за изработка на висококачествени кожи и затова смрадликата е била
предмет на активна търговия. В англоезичните страни смрадликата е получила названието димящо дърво заради облаците от сиви и розови семена. Смрадликата обича слънчевите, затоплени места, които са защитени от силни ветрове. На сенчести места младите клонки често неуспяват напълно да израстат и могат да измръзнат през зимата.

Придирчива е към влагата

Почвата, на която расте смрадликата, може да бъде и кисела, но за предпочитане е с основа реакция. За да я засадите, най-добре изберете лека и въздушна почва. Смрадликата е взискателна към водното съдържание на почвата, затова трябва да напоявате съда редовно. За да отгледате красиво храстче, трябва основно да се заемете с формирането на храста. Растението практически не страда от вредители и болести. Добре понася резитбата и тя трябва да се прави на всеки 2-3 години в късна пролет преди разпукването на листата. Смрадликата се размножава чрез семена и вегетативно. Най-лесно е вегетативно - чрез резници и отводи.
19.05.2012 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022