Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, където той расте на височина до 3000 – 4000 метра. На височина облистените цветоноси достигат до 90 см, като на всеки има по 10 пъпки. Техният диаметър се равнява на 4-11 см, а количеството на венчелистчетата достига от 4 до 8. Тяхната небесно синя окраска рязко контрастира на ярко-жълтите тичинки. Въпреки нежността на цвета, растението издържа на вятър, дъжд и слънце. При температура над 35 градуса обаче пъпките на цветовете започват да изсъхват, без дори да се разпукнат.
Меконопсисът обича прохладен климат, предпочита защитени от вятъра места, влажни, кисели, подхранени почви с внесен оборски тор. Зимата и ранната пролет трябва да се пази от пренасищане с вода, особено на корените, защото така те могат да изгният и растението да загине. За повишаване на влажността на въздуха, растението се пръска с вода, а за подкиселяване на почвата можете да внесете в лехата почвена смес за рододендрони. Лошо понася пресаждането, когато растението е вече възрастно.
Синият мак се размножава чрез семена, които се сеят през пролетта в сандъче с торф, без да подсипвате с почва. При температура на въздуха около 18-20 градуса първите растения се появяват след 3-4 седмици.
Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди на...
Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...
Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...