Градина » Подгответе коледничето за цъфтеж

 Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, коледничето е епифит и има коренно различни изисквания от другите кактуси - лека, богата на органични вещества почва, интензивно осветление, но не пряко, редовно поливане особено по време на цъфтеж.
Тайната за обилния цъфтеж и тук са фотопериодизмът и температурата - къс ден и ниски температури.
Залага съцветия при 12-14 часа нощ, но за разлика от коледната звезда тук не е необходимо изкуствено затьмняване. Естествената малка продължителност на деня в есенно-зимния период у нас е благоприятна и достатъчна. Важен обаче е температурният диапазон: дневната температура трябва да е до 16-18°С, нощната - 12-16°С, а по време на цъфтежа - около 15°С. За да осигурите този температурен режим, изнесете растенията извън помещенията с парно отопление. След поява на цветните пъпки не бива да се променя мястото на растението.
У нас вече се предлагат различни сортове от коледния кактус. Все по-голяма популярност добиват и подобните на коледничето представители на плоскостъблените кактуси: рипсалидопсис (Rhipsalidopsis rosea), познат като великденски кактус, епифилуми (Epiphyllum), други видове от род зигокактус (Zygocactus).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Калистемон – как да се грижим за него

Калистемон – как да се грижим за него Калистемонът е родовото име на 34 вида храсти от семейство Myrtaceae. По-голямата част от видовете са ендемични за Австралия, четири вида са открити в Нова Ка...

Не садете картофите на едно и също място

Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Мана напада спанака

Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долнат...

Начало