Градина » Мадагаскарската палма отива на терасата

 Мадагаскарската палма отива на терасата

Пахиподиумът (Pachypodium lamerei) е рядко срещан у нас красавец, типичен представител на сукулентните растения. Наричат го още “мадагаскарска палма”. Дебелото сочно стъбло е изправено и осеяно с множество бодли. В млада възраст цялото растение е покрито с ланцетно удължени листа. Те са груби, над 20 см дълги, тъмнозелени. При по-възрастните растения листата са събрани във внушителна корона само на върха на стъблата.
Пахиподиумът е подчертано топлолюбиво растение. Температурата в помещенията през зимата не трябва да е под 16°С. През лятото обаче се чувства много добре и при 30°C. Обича пряката слънчева светлина. Влажността на почвената смес трябва да е умерена. Ценно качество на растенията е, че понасят добре сухият въздух в помещения с парно отопление.

Размножава се чрез семена

Пахиподиумът се размножава трудно. Най-често се използват семена. Възможно е да се отделят и издънки, които се образуват твърде рядко. Използва се почвена смес, съставена от едрозърнест пясък, чимовка и листовка в равни части. Младите растения се прехвърлят всяка пролет в по-големи саксии. Когато вече са увеличили размера си и са тежки, се прехвърлят през 2-3 години. Веднага след засаждането се полива. През топлите летни месеци се полива редовно, но с малки количество вода. През зимата трябва да се полива съвсем оскъдно, защото растенията имат потребност от относителен покой.

Обичат светлината

Тези красиви растения се отглеждат лесно. Много важно е обаче да им се осигури много светлина. Целесъобразно е през лятото да се изнасят на балкони и тераси.
Задължително трябва да се знае, че пахиподиумът съдържа силно отровен сок. Това налага когато се работи с него да се поставят ръкавици. Саксиите трябва да се поставят на недостъпни за децата места, защото освен че са отровни, растенията са бодливи и опасни за тях.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Проредете лозите, за да родят вкусно грозде

Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...

Безплодието при овошките

Безплодието при овощните растения е често явление. Една от проявите на безплодие е младенческата стерилност. Нейната продължително е в зависимост от видовите особености. При ягодоплодните и прасковата...

Подновете ягодите със собствен разсад

Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...

Начало