Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Осигурете си пресен чесън за зимата

Osigurete-si-presen-chesan-za-zimata

За да си осигурим зелен чесън през зимата, трябва да помислим отсега. Площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеш и и др. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще берете зелен чесън през зимата, когато пресните зеленчуци са оскъдни. Определе...

Основни грешки при засаждането на пипера

Osnovni--greshki-pri-zasazhdaneto-na-pipera

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществена грешка – гъстото разсаждане. С цел да се поберат повече растения мнозина сгъст...

Основни изисквания към дворната оранжерия

Osnovni-iziskvaniya-kam-dvornata-oranzheriya

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата, то тогава не трябва да очаквате и прекалено голяма реколта от нея. Правила...

Особености при засаждането на доматите

Osobenosti-pri-zasazhdaneto-na-domatite

Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, които заемат междинно положение. Освен това според предназначението си те могат д...

Особености при отглеждането на късни домати

Osobenosti-pri-otglezhdaneto-na-kasni-domati

За късните домати подходящи са местата в градината, освободени от граха, ранното зеле, ранните моркови и други зеленчуци, все така ранни. Подходящото време за сеитба на семената е началото на юни, но в по-високите и по-хладни райони на страната си заслужава този срок да се изтегл...

От какво зависи вкусът на картофите

Ot-kakvo-zavisi-vkusat-na-kartofite

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на клубените, се определя от две причини: преминаването на част от натрупаните ве...

От какво се нуждае фасулът

Ot-kakvo-se-nuzhdae-fasulat

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при засенчване се развива добре за производство на зелени чушки. У нас се отглежда ...

От какво се нуждае фасулът

Ot-kakvo-se-nuzhdae-fasulat

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при засенчване се развива добре за производство на зелени чушки. У нас се отглежд...

От какво се нуждаят краставиците

Ot-kakvo-se-nuzhdayat-krastavicite

Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за прорастването на семената е между 25-30 градуса. Последващият растеж и развитието ...

От колко светлина се нуждае разсадът

Ot-kolko-svetlina-se-nuzhdae-razsadat

Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането и подхранването водят до максимална полза за разсада, а отсъствието на допълните...

От много дъжд почвата се вкислява

Ot-mnogo-dazhd-pochvata-se-vkislyava

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната по...

От прекалена влага салатите заболяват

Ot-prekalena-vlaga-salatite-zabolyavat

Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При едната листата и стъблата увяхват и загиват. При другата - върху жилките на лист...

Отгледайте сами разсад за домати

Otgledajte-sami-razsad-za-domati

Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи. Разсадът се произвежда в неотопляеми стоманено-стъклени и полиетиленови оранжерии с вътрешни тунели, а в по-то...

Отгледайте сами разсад за пипер

Otgledajte-sami-razsad-za-piper

През февруари опитните градинари сеят разсада за ран пипер. Подходящи сортове за отглеждане на ран пипер на открито са Албена, Амфора, Златен медал, Сиврия 600, Хебър (Бяла капия), Слонско ухо, Джулюнска шипка, Бяла шипка и др. Разсадът за ранния пипер се отглежда като гъст...

Отгледайте си воден лук

Otgledajte-si-voden-luk-

Водният лук се отглежда след рано прибиращи се зеленчуци – спанак, салати, репички. Семената за разсада се засяват през март на открити лехи с ширина 1 м, които се правят високи при по-тежки почви и ниски при по-леки. Ако не сте направили това, можете да си купите готов разсад. Т...

Отгледайте си джинджифил

Otgledajte-si-dzhindzhifil

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древните гърци и римляните, които са го използвали освен като подправка и като лекарст...

Отгледайте си див чесън

Otgledajte-si-div-chesan

Дивият чесън е многогодишно луковично тревисто растение от семейство Liliacea-Лилиецветни. Известен е още със синонимите левурда,мечи лук. У нас се среща по високите части на нашите планини, по влажните места на горите с надморска височина над 1000метра. Отглежда се предимно з...

Отгледайте си мечи лук

Otgledajte-si-mechi-luk

Левурдата (Allium ursinum) е позната у нас и като мечи лук или див чесън. Това е многогодишно луковично растение от сем. Лукови. В почвата образуват тясна около 1 см, но висока 5-6 см луковица. От нея всяка пролет излиза триръбесто изправено стъбло, което достига от 15 до 40 см ...

Отгледайте си пресни домати за Коледа

Otgledajte-si-presni-domati-za-Koleda

Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно от друго. Вегетацията на доматите протича при различни климатични условия, затов...

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Otgledajte-si-razsad-ot-krastavici-za-oranzheriyata

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производството може да се осъществи като ранно зимно-пролетно и като есенно производство...

Отгледайте си сладки картофи

Otgledajte-si-sladki-kartofi

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многогодишно растение, което образува силно надебелени грудки. Богати са на въглехидра...

Отгледайте си японска ряпа

Otgledajte-si-yaponska-ryapa

Дайконът, или японската ряпа, е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден кореноплод с бяла или червено-розова повърхност, зеленикава към челото. Месестата му част е снежнобяла, сочна, плътна, с хубав, осв...

Отглеждане на метла

Otglezhdane-na-metla

Обикновената метла е известна още и като летен кипарис. Тези едногодишни обемни растения са разпространени в цялата страна до 1000 м н. в. Застъпени са видовете K. trichophyla и K.scoparia, който е с местен произход. Стъблото е мощно, силно разклоняващо се. Обикновено е с пирами...

Отделете място и за лобода

Otdelete-myasto-i-za-loboda

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания. Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се се...

назаднапред
Начало