Градина » Брюкселско зеле

 Брюкселско зеле

У нас се отглежда рядко от любители заради дребните (2,5-5 см) зелчета, които се развиват в пазвите на листата, разположени спираловидно по сравнително невисокото (до 50 см) стъбло.
Брюкселското зеле (Brassica oleracea var. gemmifera L) превъзхожда по хранителност и съдържание на витамини, особено на С, В2 и РР главестото зеле. Богато е на минерални соли, а калият и натрият се намират в благоприятно съотношение (38:1), поради което го препоръчват като добра храна за усилване на диурезата при отоци, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др. Обилната листна и стъблена маса (800-1000 кг на 100 кв. метра) също е богата на хранителни вещества, витамини и минерални соли, но не е годна за консумация. Затова пък е чудесна храна за домашните животни.
Брюкселското зеле има по-скромни изисквания към условията на отглеждане в сравнение с главестото зеле. Отличава се и с по-висока студоустойчивост, има и по-дълъг вегетационен период – от 152 до 164 дни.
По начин на отглеждане брюкселското зеле не се отличава от главестото. Поради по-дългия му вегетационен период, трябва да се засява по-рано. Разсадът се засява в началото на май на открита леха. За 100 кв. метра производствена площ са достатъчни 8 г семена. Засява се рядко и разсадът не се пикира. Растенията се засаждат на определената площ през юни. Грижите са такива, каквито и за главестото зеле.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Съхраняване на ябълки и круши

Съхранието на плодовете трябва да се извършва при ниски положителни температури /0.5-1°С/, висока относителна влажност / 90-95%/ и вентилация или проветряване, за да се препятства образуването на конд...

Кога се прибира зимният чесън

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Борбата с крушовия пъпкопробивач се провежда сега

Крушовият пъпкопробивач е най-уязвим през септември, затова борбата с него се повежда през този месец – най-късно в началото на октомври. Това е така, защото начинът на живот на този неприятел е малко...

Ранните картофи се вадят недозрели

Стъблата на ранните картофи се окосяват задължително десетина дни преди изваждането. Клубените от всяко гнездо се нареждат отделно, без да се смесват. До вечерта те се изсушават от влагата и от тях се...

Начало