Градина » Време е да сеете незабравките

 Време е да сеете незабравките

Най-добрият начин за размножаване на незабравките е чрез предварително отгледан разсад. Подходящия момент за сеитбата на семената е през юли. Засяват се на открито. Пригответе лехата, като я обогатите с прегорял оборски тор. На един квадратен метър се засяват 3-4 г семена, може разпръснато, но най-добре в редове на около 5 см един от друг. След сеитбата направете над лехата сянка от клонки или друг подходящ материал и я пазете до поникването. Семената никнат за около 20 дни. Когато младите растения поотраснат, пикирайте ги на разстояние 8Х8 см. Отстранявайте плевелите редовно и поддържайте почвата умерено влажна.
Растенията ще засадите на желаното място през октомври на разстояние около 20 до 30 см едно от друго. Засадете ги шахматно, така че като се разклонят и разраснат, да покриват площта около тях. Тогава са най-ефектни край пътеки и площадки. Незабравката понася известно засенчване, но много по-красива е на слънце, защото образува по-ниски и разклонени стъбла.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дюлите доузряват в северни помещения

Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така. В послед...

Опасна гъба напада овошките

Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...

Кактусите зимуват на хладно и сухо

За да запазят своите красиви форми и да цъфтят редовно, кактусите се нуждаят от по-специапна подготовка и грижи през зимата. Общото правило е, че през зимата те се съхраняват при по-ниски температури ...

Капризни ли са зеленчуците?

С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...

Начало