Градина » Подгответе мястото за новите фиданки

 Подгответе мястото за новите фиданки

Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещества след засаждането. Ето защо преди засаждането трябва да се внесат необходимите количества фосфор и калий в дози, които обезпечават нуждите в продължение на няколко години. При извършване на запасяващо торене се използват 300 – 400 кг оборски тор и по 4- 5 кг К20 и Р205 на 100 кв. м. Минералните торове се разпръскват равномерно по повърхността на почвата, после се риголва на дълбочина 60-70 см.
При засаждане на отделни дръвчета във всяка посадъчна дупка се поставят по 8-10 кг добре утнил оборски тор. Той се размесва добре с почвата, която ще се използва за запълване. В долната част на дупката се поставят 200 - 250 г троен суперфосфат и 100 - 150 г калиев хлорид или сулфат.
Преди засаждането се почистват болните и наранени коренчета. Корените се съкращават на около 30 см. Те трябва да се разположат в дупката свободно - без да се прегъват. Върху тях се слага ситна почва така че да проникне навсякъде между коренчетата. Почвата се притъпква. При правилно засадени дървета, кореновата шийка е 2 - 3 см над почвената повърхност. След слягане на пръстта в дупката нивото на кореновата шийка се изравнява с това на почвата. Дръвчетата се поливат с 15 - 20 л вода.
Ако е извършено торене преди засаждането, през първите 4-5 години на младите дървета се дават само азотни торове. Поради значителните колебания в запасеността на почвите с подвижен азот не могат да се препоръчат общовалидни норми. За всяко трайно насаждение трябва да се подхожда конкретно. Най-често на неплододаващите дървета са достатъчни 0,5 - 1 кг/100 кв. м азот, а през периода на нарастващо плододаване – 0,7- 1,5 кг. Нормата зависи и от вида на овошката, от състоянието и начина на отглеждане .

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...

Как да оберем облепихата?

С кошници За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен. Някои г...

Запознайте се с мангостина

Мангостинът или мангостан (Garcinia mangostana) е много привлекателно пирамидално дърво, ръстът на което, в зависимост от условията, се колебае от 6 до 25 м. То се нуждае от влажния климат на тропичес...

Начало