Градина » Ако ще присаждате овошки, подгответе се отрано

 Ако ще присаждате овошки, подгответе се отрано

Може би имате в градината сортове, които не ви харесват - вместо да ги изкоренявате, можете да ги преоблагородите. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната на новия сорт и ще започнат редовно плододаване. Облагородяването и преоблагородяването се извършва чрез присаждане на калем през пролетта, а младите – 1-3-годишни дръвчета могат да се присадят и на спяща или будна пъпка.

Събиране на калеми

За успешното присаждане през пролетта трябва да съберете калеми от необходимите сортове и добре да ги съхраните до използването им. Те се взимат от здрави и добре развити плододаващи дървета. Събирането се прави докато дърветата са в дълбок покой и приключва до края на февруари–началото на март. За калеми се събират добре развити едногодишни леторасти, с дължина над 40 см и дебелина около 6-12 мм, с добре оформени пъпки и по-къси междувъзлия. Клонките трябва да са от средната част на короната, откъм южната и югозападната страна. Съхраняват се във влажни стърготини, мъх, пясък и др., но не прекалено мокри, защото пъпките загниват. Температурата не трябва да е по-висока от 3-4ºС. Малко количество могат да се съхранят и в домашния хладилник, поставени в найлонови торбички. Ако торбичките бъдат затворени херметически, не е нужно овлажняване.
Привързването успешно може да се извърши с каучукови ленти, изолирбанд и полиетиленови лентички.

Без замаска не може

За присаждането ще ви е нужна и овощарска замаска. Основните материали, от които се приготвя тя са колофон (борова смола), пчелен восък, овча или говежда лой, спирт и дървесна пепел. В зависимост от състава и съотношението на тези материали се приготвят различни замазки.
- Меката овощарска замазка се прави от 4 части колофон, 2 части восък и 1 част лой. Вари се на слаб огън и добре разтопената смес се излива в съд със студена вода и се мачка с намаслени ръце, докато добие сламестожълт цвят. За да се запази, се завива в намаслена хартия.
- Замазка може да се приготви и от 800 г колофон, 200 г говежда лой, 1-2 лъжици пресята дървесна пепел и спирт за горене. След разтопяване на лойта се прибавя колофона и пепелта, като се разбърква добре. Като застине към нея се прибавя на малки порции спиртът и се бърка. Спирт се прибавя, докато замазката започне добре да се размазва върху камък. Замазването на присадката става с малка четка. Съхранява се в добре затворен съд и при втвърдяване отново се разрежда със спирт.
- Можете да си направите смес и от 1 кг битум и 200-300 г лой. Към разтопената лой се прибавя битумът и след разтопяването му се разбърква добре. Преди използването се загрява, за да се разтопи. След замазването асфалта бързо се втвърдява и не поврежда тъканите.

Не подценявайте резитбата

Резитбата е много важна при облагородяването или преоблагородяването на по-стари дървета. Клоните, които ще присаждаме, изрязваме на височина около 20-30 см над мястото на присадката. В началото на вегетацията резервните вещества бързо се придвижват към връхните части на клоните и ако се закъснее с резитбата, голяма част от тях ще се загубят. Тя се извършва още докато растенията са в покой.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Как да запазите незасадените лозички

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Засейте сега семената на кобеята

Любителите цветари трябва да знаят, че успехите в цветарството се осъществяват при строго спазване на всички условия за добро развитие на растенията. Едно от тях е навременното засяване на семената. ...

Капризни ли са зеленчуците?

С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...

Начало