Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,

Мухоморка жълта

СЪМНИТЕЛНА ГЪБА. Да не се консумира. Расте в иглолистните и смесените (но и в широколистните) гори. Появява се в края на пролетта, през лятото и отново през есента. ОПИСАНИЕ: Шапката на младата гъба е кълбовидна, обвита в бяло було, а на развитата е равна. Широка е о...

Дипленка

ОТРОВНА ГЪБА в прясно състояние. Съдържа алкалоида гиромитрин, откъдето носи и латинското си име, наричан още и хелвелена киселина. След пълно изсушаване на гъбата алкалоидът, който е много летлив, се отстранява и гъбата става напълно годна за консумация. Но само след изсушаване!...

Мухоморка червена

СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. В кожицата на шапката се съдържат големи количества токсини: мускарин и гъбен атропин. Действието на токсините се проявява в нарушаване на кръвообращението, вегетативната нервна система и храносмилането. Опасността от отравяния се засилва от голямата й прилика...

Манатарка пурпурна

ОТРОВНА ГЪБА. Смесването й с дяволската гъба е възможно, тъй като имат много общи белези. Расте в широколистни и по-рядко в смесени гори. Появява се през лятото и началото на есента. Рядка гъба е. ОПИСАНИЕ: Шапката на младата гъба е полукълбовидна, по-късно е плоско...

Майска гъба

Гъбата има няколко вариетета: albellum (Fr.) - чисто бяла, gambosum (Fr.) - жълто-бяла, graveolens (Pеrs.) - малка (звънчевидна) c по-тъмна (до светлокафява) и palumbinum (Quеll.) - с бледожълта шапка. ЯДЛИВА ГЪБА, много ценна, подходяща за всякакъв вид преработка. Расте още ...

Манатарка хлебна

ЯДЛИВА ГЪБА, с типичен манатарков аромат и приятен вкус. Високо ценена е от кулинарите. Подходяща е за всякакъв вид преработка, но обикновено се приготвя като сушена. Расте само в широколистните гори. Рядко срещана гъба. Появява се късно през пролет, през лятото и есента. ...

Начало