Кулинарни рецепти » Напитки » Нектари, сокове, сиропи

Напитки:

Сок от бъзов плод

Продукти: • 1 кг добре узрели плодове от бъз • 1 кг захар Начин на приготвяне: Измиваме чепките с узрели плодове. Оронваме зърната с вилица, насипваме в буркани и поръсваме ги със захарта. Оставяме на хладно място, докато се отдели сок. Отливаме сока в бут...

Сок от бъзов цвят

Продукти: • 3 кг цвят от бъз • 7-8 литра вода • 1 кг захар Начин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме течността. Прибавяме захарта. Наливаме в дамаджана и държим на хладно място. По същия начин можем да пр...

Сок от дренки

Продукти: • 2 кг дренки • 300 г захар Начин на приготвяне: Заливаме узрелите дренки с вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги да престоят 24 часа. След това отстраняваме костилките, пресоваме почистените плодове, прибавяме захарта, наливаме сока в бутилки ...

Сок от дюли

Продукти: • на 1 л сок от дюли - 650 г захар Начин на приготвяне: Подбираме здрави, сочни и добре узрели дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Отстраняваме семената и наливаме толкова вода, че да ги покрие с 1 см. Варим докато омекнат. Отцеждаме ...

Сок от касис

Продукти: • 1 кг касис • 1 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Оронваме зърната на добре измития касис и ги заливаме с водата. Слагаме зърната в топла водна баня на слаб огън за около 6 часа. Прецеждаме отделения сок без изстискване и наливаме в бутилки. Запечатваме ...

Сок от лимони

Продукти: • 3 кг лимони • 3 л вода • 1,5 кг захар • 1 пакетче лимонтозу Начин на приготвяне: Подбираме тънкокори и здрави лимони, нарязваме ги заедно с корите на кубчета, махаме семките и ги заливаме с вода. Оставяме да престоят 24 часа, отцеждаме ги от вода...

Сок от офика

Продукти: • 1 кг плодове от офика • 150 г захар Начин на приготвяне: Измиваме и раздробяваме добре узрелите плодове. Слагаме ги в паров сокоотделител заедно със захарта. Наливаме получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затваряме добре. Съхраняваме на ...

Сок от ябълки

Начин на приготвяне: Подбираме здрави и сладки ябърки, които обелваме и нарязваме на парченца. Варим ги с малко вода, за да омекнат. Пасираме ги през сито и прецеждаме сока. Наливаме го в бутилки, които затваряме херметически и стерилизираме 10 мин. ...

Швепс от бъз

Продукти: • 8 бъзови съцветия • 4 лимона • 2 кг захар • 10 л вода Начин на приготвяне: Нарязваме лимоните на ситно, като ги почистваме от семената. Откъсваме бъзовите цветчета от дръжките, измиваме ги и ги сипваме при лимоните. Наливаме водата, към която сме...

Шипков квас

Продукти: • 1 кг шипки • 1 кг захар • 6-7 л вода • 1 ч.л. винена киселина Начин на приготвяне: Слагаме шипките в дамаджана, насипваме захарта и доливаме с вода. Прибавяме винената киселина. Оставяме съда на стайна температура. След няколко дни сместа започва...

Ябълков квас

Продукти: • 5 кг диви ябълки • стафиди Начин на приготвяне: Слагаме ябълките в голям буркан. Наливаме преварена вода. Държим на прохладно място, докато започне да шуми. Прецеждаме. Наливаме в бутилки. Във всяка бутилка слагаме по 5-6 стафиди. Затваряме бут...

Ябълков сайдер

Продукти: • 5 кг ябълки Начин на приготвяне: Нарязваме ябълките на дребно и ги прекарваме през преса. Наливаме сока в голям буркан, затваряме и държим на хладно. След 5 дни сайдерът втасва. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме херметически и пазим на х...

назад
Начало