 
            Сем. Лападови - Polygonaceae 
Описание:
 
Едногодишно тревисто растение с разклонено стъбло, което през есента от зелено става червеникаво. То е цилиндрично, набраздено, високо до 60 см. Листата са последователни, ланцетни, често с петна, а понякога с черни точки. Отгоре са голи, а отдолу - окосмени, с два прилистника, сраснали в ципеста червеникава тръбичка. Цветовете са дребни, зеленикаворозови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Околоцветникът е покрит със смолисти точки, четириделен с 6-8 тичинки. Плодът е тъмнокафяво разпукливо орехче. В прясно състояние растението има парлив вкус, който се губи след изсушаването. Цъфти м. юли - септември. 
Забележка:   У нас има още няколко вида пипериче, но те нямат лютивопарлив вкус и не се берат. 
Разпространение:
 
Из влажните и мочурливи места, край вади и потоци до 1000 м н.в. в цяла България. 
Употребявана част: 
 
За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението. 
Бране и сушене:
 
Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юли - септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с нагарчащ вкус. 
Действие и употреба:
 
Билката има кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Употребява се при хемороиди, стомашни и чревни кръвоизливи, маточни кръвотечения. 
Външно:   За лапи при рани и гангрени, за промивки при бяло течение, за жабурене при болки в гърлото. 
Рецепта
1 суп. лъжица от билката се кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. 
Внимание! Да не се употребява при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.