Билки » Папрат сладка

 Папрат сладка
Polypodium vulgare L.

Сем. Многоножкови папрати – Polypodiaceae

Описание:

Многогодишна, дребна, висока до 40 см папрат, с кафяво коренище, обрасло с нишковидни коренчета. Листата излизат направо от коренището, като в основата листната дръжка е с членче, което след изсъхване се отчупва. Тя е е жълтеникава или зелена и се състои от два реда листчета - твърди, кожести, продълговато ланцетни, светлозелени, пересто нарязани. Спорангиите са кръгли, наредени от долната страна на листчетата, като отначало са жълти, а впоследствие - тъмнокафяви. Спорите се образуват през юли и са жълтеникаво ръждиви. Спороноси м. юни - юли.

Разпространение:

Из горите и влажните скалисти места до 2000 м н.в. навсякъде в България.

Употребявана част:

За медицински цели събират коренищата на растението.

Бране и сушене:

Коренищата се вадят в ранна пролет, м. март - април, или наесен, м. октомври - ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените коренища са с кафяв цвят, неприятна миризма и сладникав, впоследствие горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има жлъчегонно, отхрачващо и пикочогонно действие. Употребява се при бронхит, кашлица, глисти, хемороиди, възпаление на черния дроб, задух, като леко слабително.

Рецепта

1 суп. лъжица нарязани коренища се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало