Още рецепти » 05 март

 05 март

ЗАКУСКА

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

ОБЯД

Селска чорба

Продукти за 4 порции: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Руло с яйца и арпаджик

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 5 яйца, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 глава лук, 500 г арпаджик, 1 ч.ч. бульон, 1 с.л. галета, магданоз, кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, 1 яйце, черен пипер, кимион и сол. Омесваме я добре и я разстиламе върху дъска. Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги слагаме цели по дължината на растланата кайма. Навиваме каймата на руло, овалваме я в галета и я слагаме в намаслена тавичка. В отделен съд запържваме в сгорещената мазнина обеления арпаджик. Добавяме доматеното пюре, задушаваме 10 мин на тих огън и след това разреждаме с 1 ч.ч. горещ бульон. Изсипваме задушения арпаджик около рулото, слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна и печем 20 мин, като по време на печенето обливаме рулото със соса. Поднасяме рулото нарязано и полято със сос, като отстрани сервираме арпаджика, а отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Португалски пудинг

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 150-200 г парченца от портокал, 150 мл портокалов сок, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. коняк

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с по-голямата част от захарта, прибавяме киселото мляко, на части брашното и ароматизираме с коняка. На дъното на намаслена и набрашнена пудингова форма подреждаме резенчета портокал, заливаме с приготвената смес и печем в загрята на 200°С фурна. Докато пудингът е топъл, го заливаме със сироп, приготвен от подсладен портокалов сок. Изстиналия пудинг обръщаме в подходяща десертна чиния.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пържоли

Продукти за 4 порции: 4 пържоли, дебели около 2 см, 1 яйце, 1/2 ч.ч. галета, 1/4 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1/3 ч.ч. вода, 2 кисели краставички, 1 кофичка сметана, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Сгорещяваме олиото. Начуканите пържоли потапяме най-напред в яйцето, после овалваме в галета и пак потапяме в яйцето. Изпържваме пържолите по 15 минути от всяка страна. Без да вадим пържолите от тигана, отливаме олиото и слагаме маслото, сметаната. Наливаме водата. Варим всичко 10 минути. Отстраняваме от огъня, гарнираме с нарязаните на кръгчета кисели краставички и сервираме.

Шоколадово суфле

Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра за-хар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.

Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и тавата слагаме в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Вкусни целувки

Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

Начало