ЗАКУСКА
Понички с кайма
Прoдукти: 400 г месо (по избор), 1 глава лук, 1 кг брашно, 100 г мая, 2 яйца, 100 г краве масло, 200 г извара, 1 щипка захар, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото и го прекарваме през месомелачка. Към получената кайма прибавяме обеления и настърган лук и черен пипер на вкус, посоляваме и леко запържваме. Отделно омесваме средно твърдо тесто от брашното, маята, яйцата, изварата, захарта и малко сол. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша изрязваме кръгчета. Слагаме във всяко кръгче по малко от плънката, прищипваме краищата им и ги изпържваме в силно сгорещено олио.
ОБЯД
Чорба по градинарски
Прoдукти: 1 шепа зелен фасул, 2-3 чушки, 200 г домати, 200 г картофи, 1-2 глави лук, 6-8 броя зелени сливи или джанки, 5 с. л. олио, джоджен, чубрица, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки, а фасула - на парченца.Задушаваме ги в мазнината и малко вода до омекване. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим 20 минути. Прибавяме нарязаните на дребно картофи, чушките и доматите, джанките и джоджена. След сваряването на чорбата, сваляме я от огъня и поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз.
Тиквички, пълнени с кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 1 кг тиквички, 1/2 ч.ч. ориз, 100 мл олио, 200 г лук, 3 домата, 1 с.л. брашно, сол, копър, червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и ги разрязваме напречно на половинки. Издълбаваме вътрешността им и ги посоляваме отвън и отвътре. Запържваме наситнения лук, прибавяме ориза и продължаваме да пържим, като прибавяме каймата, посоляваме и поръсваме с червения пипер. Слагаме настърганите домати и наситнения копър, бъркаме и пържим, докато се изпари водата. С тази смес пълним тиквичките. Затваряме ги с кръгчета от домати и ги подреждаме в един ред в разлята тенджера. Заливаме с 1,5 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън 1 час. Малко преди да ги свалим от огъня, заливаме ястието със смес от 1 яйце, киселото мляко, брашното и наситнен копър.
Пъпешов кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 2 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 настъргана лимонова кора, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 кг пъпеш на кубчета.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното и поохладено масло и разбъркваме с миксер, като постепенно сипваме брашното. Накрая ароматизираме с настърганата лимонова кора и смесваме със счуканите орехи. Нареждаме кубченцата пъпеш в тава с дебело дъно и покриваме с приготвената смес. Поръсваме с кокосовите стърготини и печем в умерена фурна. Нарязваме готовия кекс на правоъгълници, докато е още горещ.
ВЕЧЕРЯ
Забулени яйца върху задушени гъби
Прoдукти: 10 яйца, 300 г гъби, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно прибавяме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъка забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото растопено масло, което сме оцветили с червения пипер.
Ягодов крем с кисело мляко
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 250 г ягоди, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме ванилиите. Изчистваме и измиваме ягодите. Разпределяме ги в чаши за сладолед и ги заливаме с киселото мляко. Оставяме крема да престои 1-2 часа в хладилник, след което поднасяме.
Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...
През лятото значителна част от свободното си време прекарваме на откритата тераса или на верандата. Това е мястото където пием кафето си, четем, приемаме гости или просто почиваме. Такова допълнително...
Кошничка с къпини Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шок...
Като правило повечето от родителите нямат никакво понятие за детските кризи. Непослушанието на своите деца те приписват на капризи, разглезеност, магнитни бури, компютърни игри и дори на лошото влияни...