ЗАКУСКА
Родопски милинки
Прoдукти: 600 г брашно, мая колкото кибритена кутия, 1 яйце, 1 равна с.л. захар, 1 равна ч.л. сол, 2 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено); Зa заливката: 250 г краве масло (леко притоплено), 2 ч.л. галета, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, захарта и маята и оставяме да престоят 10 минути, докато маята се разтвори и се образува рядка каша. След това от всички продукти омесваме меко тесто. Правим малки топчета, които нареждаме в тава, предварително намазана обилно с олио. Оставяме да престоят и да втасат. След това заливаме милинките със смес от разтопеното масло, солта и галетата и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Млечна кремсупа с царевица
Продукти за 4 порции: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.
Пиле в гърне
Продукти за 5-6 порции: 1 едро пиле, 500 г лук, 3-4 глави чесън, 3-4 домата, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които нареждаме в пръстен гювеч. Прибавяме нарязания на филийки лук, обелените скилидки чесън, нарязаните домати, червения пипер и дафиновите листа. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Наливаме зехтина и 2-3 к.ч. гореща вода. Захлупваме плътно и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина.
Млечен сладолед
Прoдукти: 4 жълтъка, 4 ванилии, 100 г захар, 250 мл прясно мляко, 125 мл течна сметана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта. Отделно кипваме млякото на огъня и прибавяме ванилиите и сметаната. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме разбитите жълтъци. Продължаваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. След това охлаждаме на водна баня, разсипваме в стъклени чаши и замразяваме във фризера.
ВЕЧЕРЯ
Кренвирши на фурна
Продукти за 6 порции: 6 кренвирша, 6 тънки филийки пушени гърди, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. доматен сок, 1 с.л. горчица, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме кренвиршите по дължина, но не до края. Намазваме ги с горчица и ги напълваме с дълги кашкавалени лентички. Завиваме ги с пушените гърди и захващаме краищата с клечки за зъби. Сгорещяваме доматения сок, посоляваме и подправяме с мащерка и черен пипер на вкус. Прибавяме останалия настърган кашкавал, разбъркваме и изсипваме соса в тавичка. Нареждаме отгоре кренвиршите и печем 15-20 мин в умерено загрята фурна.
Медена салата с летни плодове
Продукти за 4 порции: 250 г малини, 250 г горски ягоди, 250 г боровинки, 2 с.л. мед, 150 мл прясно изцеден сок от касис, 150 мл прясно изцеден портокалов сок.
Нaчин на приготвяне: Заливаме меда с плодовите сокове и бъркаме, докато се разтвори. Смесваме плодовете, разпределяме ги в широки стъклени чаши и заливаме с медения сос.
Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...
През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...
Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...
Ако изобретателите не бяха експериментирали с различни смеси, никога нямаше да открият порцелана или барута. Но да направите подобно нещо с медикаментите вкъщи е абсолютно рисковано. Когато вземате ня...