Продукти:
• 100 г краве масло
• 100 г захар
• 3 яйца
• 100 г шоколад
• 60 г галета
• 1 щипка канела
• 1 карамфил
• 1 ч.л. бакпулвер
За крема:
• 100 г краве масло
• 70 г пудра захар
• 1 яйце
• 1 к.ч. силно кафе
• 5-6 бадема
Начин на приготвяне:
Разбиваме на пяна маслото и захарта. Прибавяме бавно един след друг жълтъците, разтопения шоколад, подправките, галетата, разбитите на сняг белтъци и бакпулвера. Печем блата в умерена фурна. Изчакваме да изстине и го разрязваме на две.
Разбиваме маслото за крема заедно със захарта и жълтъка. При непрекъснато бъркане бавно наливаме студеното кафе, прибавяме разбития на сняг белтък и ситно смлените бадеми. Разбъркваме добре и намазваме тортата между блатовете, отгоре и отстрани.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...