Кулинарни рецепти » Коледно пънче

 Коледно пънче

Продукти:

• 4 яйца
• 1 пакетче краве масло
• 100 г захар
• 1/2 ч.л. лимонов сок
• 50 г краве масло за намазване на фолиото
• гъбки от целувчено или маслено тесто за украса

За крема:

• 6 жълтъка
• 250 г пудра захар
• 2 пакетчета краве масло
• 1 с.л. ситно смляно кафе
• 4-5 капки ромова есенция

Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото и го оставяме да изстине. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме в дълбок съд заедно със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на гъст сняг. Смесваме разбитите жълтъци с разтопеното масло и брашното, разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъчния сняг.

Вземаме тавичка с размери 35х35 см, облепваме я с алуминиево фолио и я намазваме с маслото. Разстиламе отгоре тестото на равномерен пласт с дебелина 1,5 см. Печем десетина минути в слабо загрята фурна, докато блатът се засуши добре. Изваждаме от фурната и с помощта на фолиото веднага навиваме на руло. Оставяме го да изстине.

Разбиваме жълтъците за крема заедно с пудрата захар, докато получим пухкава смес. Прибавяме размекнатото масло, кафето и есенцията. Бъркаме, докато получим гладка смес. Развиваме блата и го намазваме с крем. Навиваме отново блата на руло, отрязваме от двата края парчета със ширина 2 см и ги слагаме върху рулото, за да наподобяват клони.

Намазваме цялата повърхност на пънчето с останалия крем и набраздяваме по дължина с помощта на вилица. Украсяваме с гъбките от целувчено тесто.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало