Кулинарни рецепти » Празничен пудинг

 Празничен пудинг

Продукти:

• 300 г краве масло
• 250 г галета
• 140 г брашно
• 200 г стафиди
• 250 г нарязани на ситно сушени сини сливи
• 150 г обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки
• 4 яйца
• сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
• 1 ч. л. настъргано индийско орехче
• 100 г пудра захар
• 1 щипка сол
• 50 мл + 1 с. л. ром
• 50 мл коняк
• 250 мл бира
• няколко бучки захар
• чист спирт

Начин на приготвяне:

Плодовете накисваме за 1 час в смес от коняка и рома. Брашното размесваме с галетата, солта, захарта, нарязаното на малки парченца масло, лимоновата кора, индийското орехче и плодовете с алкохола. Яй-цата разбиваме на пяна, прибавяме бирата и лимоновия сок.

Двете смеси разбъркваме добре заедно и полученото тесто изсипваме в намаслена форма, покриваме с пергаментова хартия и съдът слагаме внимателно в голяма тенджера с топла вода (водата трябва да е до половината на формата). Печем при тихо кипене 2 часа, като от време на време доливаме вода в тенд-жерата.

Готовия пудинг оставяме да изстине, изваждаме от формата и поръсваме с 1 с. л. ром. Отгоре поставяме няколко бучки захар, напоени с чист спирт, които при поднасянето запалваме. Отделно в сосиера може да поднесем сладък сос по избор.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало