Кулинарни рецепти » Фокача

 Фокача
/Италия/

Продукти:

• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 ч.л. захар
• 120 мл вода
• 2 с.л. зехтин
• 1/2 ч.л. сол

За гарниране:

• 50 г шунка
• 16 зелени пълнени маслини
• 2 скилидки чесън
• 3 с.л. зехтин
• 1 жълтък
• 1 с.л. прясно мляко
• 1 ч.л. ким
• 1 ч.л. кориандър
• сол

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и в част от него правим „кладенче”, в което сипваме натрошената мая и захарта. Наливаме водата и разбъркваме. Покриваме сместа с кърпа и оставяме да престои поне 30 мин.

След това добавяме останалото брашно, зехтина и солта и омесваме гладко тесто, което втасва още половин час. Разделяме втасалото тесто на две, разточваме 2 кори и ги слагаме в намазнени тавички.

Разпределяме отгоре нарязаната на ивички шунка и маслините, като леко притискаме, за да потънат в тестото. Поръсваме със ситно нарязания чесън и зехтина и печем 15-20 мин в загрята до 200°С фурна.

После заливаме с разбития в млякото жълтък, поръсваме подправките и печем още 5 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало