Кулинарни рецепти » Зеленчукова пита

 Зеленчукова пита

Продукти:

• 100 г извара
• 200 г брашно
• 1 яйце
• 3 с.л. мляко
• 1/2 ч.л. сода
• 4 ч.л. бакпуловер

За плънката:

• 200 г броколи
• 6 средно големи домата
• 2 моркова
• 1 зелена тиквичка
• 4 филийки шунка или салам „Закуска”
• 200 г мек кашкавал
• 10 яйца
• 100 мл прясно мляко
• 150 мл сметана
• 2-3 скилидки счукан чесън
• 1 ч.л. черен пипер
• 1 щипка индийско орехче
• 1 връзка магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Омесваме продуктите за тестото и разточваме дебела кора. Поставяме я в намазнена тавичка и издигаме борд 5 см около стените на съда.

Бланшираме нарязаната на кръгчета тиквичка, морковите и розичките броколи. Отрязваме капачето на доматите, издълбаваме вътрешността и леко посоляваме.

Нареждаме доматите върху тестото, около тях поръсваме част бланшираните зеленчуци, а върху зеленчуците - нарязаната шунка и четвърт от настъргания кашкавала. Отгоре подреждаме останалите бланширани зеленчуци.

Във всеки домат чукваме по 1 яйце. Останалите яйца, млякото,сметаната, чесъна и подправките разбъркваме и заливаме доматите. Печем в загрята на 200ºС фурна около 70-75 минути. 20 минути преди да извадим от фурната, поръсваме останалото количество кашкавал.

Изваждаме питата и наръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: Първолета Накова

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало