Продукти:
• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 ч.л. захар
• 120 мл вода
• 2 с.л. зехтин
• 1/2 ч.л. сол
За гарниране:
• 50 г шунка
• 16 зелени пълнени маслини
• 2 скилидки чесън
• 3 с.л. зехтин
• 1 жълтък
• 1 с.л. прясно мляко
• 1 ч.л. ким
• 1 ч.л. кориандър
• сол
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и в част от него правим „кладенче”, в което сипваме натрошената мая и захарта. Наливаме водата и разбъркваме. Покриваме сместа с кърпа и оставяме да престои поне 30 мин.
След това добавяме останалото брашно, зехтина и солта и омесваме гладко тесто, което втасва още половин час. Разделяме втасалото тесто на две, разточваме 2 кори и ги слагаме в намазнени тавички.
Разпределяме отгоре нарязаната на ивички шунка и маслините, като леко притискаме, за да потънат в тестото. Поръсваме със ситно нарязания чесън и зехтина и печем 15-20 мин в загрята до 200°С фурна.
После заливаме с разбития в млякото жълтък, поръсваме подправките и печем още 5 мин.
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...