09.03.2021 година
1564339898.swf
Б
аници и пити » Гарнирани пити /пици/
  2342  |   0  
Лятна пита
Продукти:

• 300 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 белтък
• 3 с.л. топла вода
• 150 г маргарин
• 1 щипка индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 щипка кардамон
• 1 с.л. маргарин за формата

За плънката:

• 200 г пресен лук
• 1 с.л. олио
• 250 г полусварена леща
• 400 г пресен спанак
• 1 скилидка чесън
• 5 жълтъка
• 150 мл прясно мляко
• 1 щипка канела
• 2 с.л. сусам

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.

Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме.

Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С.

Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.
05.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021