Продукти: (за 4 порции)
• 600 г телешко шкембе
• 2 ч.ч. нахут
• 2 глави лук
• 1 с.л. брашно
• 1 к.л. червен пипер
• 50 г краве масло
• 1 лимон
• 1 к.ч. оцет
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• магданоз, сух джоджен, сол
Начин на приготвяне:
Накисваме шкембето в студена вода, към която сме прибавили оцета. Изплакваме и го сваряваме в тенджера под налягане. Нарязваме го на лентички.
Накисваме нахута за 1 нощ в студена вода, към която сме добавили 1 ч.л. сода бикарбонат. На следващата сутрин го измиваме със студена вода и го варим на умерен огън. След 40 мин прибавяме 1 глава ситно нарязан лук и продължаваме да варим, докато омекне. Прибавяме шкембето, посоляваме и варим 30 мин.
Запържваме останалия ситно наряза лук в сгорещеното масло. Прибавяме червения пипер, разбъркваме и изсипваме запръжката при шкембето и нахута. Сгъстяваме с леко препеченото брашно и варим още 5 мин. При поднасяне подправяме с лимонов сок, магданоз и джоджен.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...