Продукти:
• 100 г пилешки гърди
• 6 белтъка
• четвърт глава лук
• 1 ч.ч. бульон
• 5 с.л. олио
• 1 ч.л. нишесте
• 1 непълна ч.л. джинджифил
• 1 непълна ч.л. сол
• 1 щипка захар
Начин на приготвяне:
Накъсваме месото на конци или го нарязваме на много дребни парченца. Разбиваме три белтъка с малко олио и сол и добавяме в тази смес пилешкото месо.
В друг съд разбиваме на пяна останалите три белтъка и ги прибавяме към месото. Разбъркваме всичко, докато стане на паста.
Слагаме на огъня 2 ч.ч. вода да заври. С лъжица пускаме във врящата вода по малко от пилешката паста. Щом топчетата се сварят, изваждаме ги с решетеста лъжица и ги слагаме в съд със студена вода.
Сгорещяваме 3 с.л. олио и в него запържваме ситно нарязания лук и джинджифила. Доливаме бульона, посоляваме на вкус, добавяме и захарта. Щом бульонът заври, пускаме вътре топчетата и оставяме ястието да ври няколко минути. Преди да снемем от огъня, добавяме нишестето, размито с малко вода, и оставяме сосът да се сгъсти.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...