07.08.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5461  |   0  
Юнски грижи за краставиците
Най-благоприятна температура за прорастването на семената на краставиците е между 25-30 градуса. Последващият растеж и развитието на растенията протича и при 15 градуса. През първите две десетдневки след засяването на семената растенията се развиват много бавно. След това темповете на растеж се увеличават, а по време на плододаването намаляват. След 10-12-и лист всеки ден се образува по един лист, а понякога и повече. Краставиците са особено светлолюбиви и топлолюбиви зеленчукови култури. Това трябва да се отчита, когато се избира мястото им в зеленчуковата градина. Лехите трябва да са защитени от студени ветрове и почвата трябва добре да се затопля. Ако е студена или с високи подпочвени води, краставиците трябва да се отглеждат на висока леха.
Краоставиците изискват плодородна почва. Най-добре е да се използва пресен оборски тор. Той се внася през есента по време на оран. Отначало поливките не бива да са обилни. Ако водата е в повече и е студена, краставичните растения загиват, преди да са се развили. Веднъж на десетина дни поливките трябва да се съвместят с подхранването на растенията (към 10 л вода се прибавят 10 г карбамид и 1 лопатка говежди тор).
Като правило първи върху растенията се появяват мъжките цветове. Те се намират отначало на главното стъбло, а след това на страничните. Женските цветове се образуват на разклоненията и само при някои сортове в горната част на стъблото. Ако има безплодни цветове, причината е употребата на семена от предишни години. Възможно е да се случи и ако преди сеитбата семената не са били затоплени, посевът е много гъст или избраното място е сенчесто. За да се стимулира появата на повече женски цветове със завръзи, се прекършва върхът на главното стъбло над последният лист. Точно това засилва растежа на страничните стъбла, там се появяват женски цветове. Безпладните цветове не се махат.
01.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020