Градина » Прибирайте вече гладиолите

 Прибирайте вече гладиолите

Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се правят и неповторими булчински букети или да се ползва за рязан цвят в стаята, където дълго време се разтварят пъпките му.
Срещат се различни видове гладиоли - от съвсем миниатюрните, които достигат 30 см височина на цветоносното стъбло, до гиганти, които са дълги повече от метър. В зависимост от големината на цветовете те се разделят на 5 групи.
В нашата страна времето за прибиране на клубенолуковиците на гладиолите е краят на септември, началото на октомври, когато е приключило нарастването им. Тогава листата на растението пожълтяват, а детките лесно се отделят от майчината луковица.
Много е важно при изваждането на клубенолуковиците да се внимава за наранявания. Те се подреждат в плитки проветриви сандъчета. Необходимо е да се изсушат в топла стая, преди да се поставят на хладно, но не-замръзващо място до пролетта. След като се сортират по големина, те се съхраняват при температура 8-10 градуса на сухо място през цялата зима.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Есенна диагностика на овошките

Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "...

Защо и как се пикира разсадът?

С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...

Как да приготвим бордолезов разтвор

За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...

Сейте репички сега, за да берете наесен

Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...

Начало