Градина » Разсадете целината

 Разсадете целината

Засаждането на растенията на постоянното им място се извършва през май или през юни, което зависи от датата на засяване на семената за производството на разсад. Целината има дълъг вегетационен период, растенията се развиват бавно и до момента на разсаждане са необходими около 70 дни, за да се развият и оформят добре 6-7 листа. При използването на застарял разсад, голяма част от растенията стрелкуват, не се развива достатъчно листна маса и кореноплоди.
За отглеждането се избират равни или слабо наклонени на юг места, запазени от ветровете, с рохкави, водозадържащи и богати на хранителни вещества почви. Добри предшественици са културите, богато наторени с оборски тор като домати, краставици, пипер, зеле и т.н. При отглеждането й на едно и също място, почвата силно се изтощава и затова може да се засажда през 3-4 години. Задължително мероприятие през есента е дълбоката оран с внасяне на оборски тор.
Целината е поливна култура, поради което местоположението й се съобразява с възможността за осигуряване на поливна вода през целия вегетационен период. При липса на почвена влага кореноплодите издребняват и загрубяват.
Преди разсаждането местото се прекопава, набраздява и се внася част от азотния тор в доза около 1-1,2 кг/ 100 м². Засаждането може да се извърши в ниски лехи или на тирове от двете им страни при разстояния 40х30 см – за сортове от вида на кореновидната и дръжковата целина. Може да се отглежда и на две или триредови ленти при разстояния 40 см между лентите и 25-30 см между редовете и растенията в реда. Дръжковата целина може да се отглежда в двуредови ленти по схемата 80х 40х40 см, по две растения в гнездо.
При сортовете от листната форма, засаждането става на разстояния 15 х 10-12 см в ниска леха. През лятото растенията се проскубват през ред за лятно потребление. Оставените растения до есента се развиват на нормалните разстояния – 30 х 20-25 см.
Един ден преди разсаждането, разсадът се полива. Извадените растения се подбират внимателно и се отрязват 1/3 от корените и част от листата, като се оставят 2-3 бр. Засажда се със садило, на дълбочина на която са били в разсадната леха, но вегетационният връх задължително остава над повърхността на почвата. Грижите през вегетацията се състоят в редовно поливане, дълбоко разрохкване – за да се поддържа добър въздушно газов режим, борба с плевелите и еднократно подхранване с амониева селитра (през месец август) в доза 1,5-2 кг за 100 кв.м. При отглеждането на дръжкова целина, особено важна грижа през същия месец е бланширането на листните дръжки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нахранете аронията

Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискв...

Познавате ли циклантерата?

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...

Хортензията - как да се грижим за нея

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

От колко светлина се нуждае разсадът

Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането ...

Начало