Градина » Помогнете на доматите да узреят по-бързо

 Помогнете на доматите да узреят по-бързо

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. това ще направите, като прещипете стъблото над 2 все още недоразвити листа. Градинарите наричат тази операция задънване. То ускорява узряването. Ако искате да отглеждате растенията до есента, запазете най-високо развиващият се колтук. Той ще образува съцветия и ще завърже плодове. Полувисокорастящите сортове се задънват след 2 или 3 съцветия. За продължител се оставя първият колтук под най-горното съцветие.
Горе долу по това време започват да узряват плодовете от най-долното съцветие. Щом кожицата им започне да се избистря, една поливка, придружена от подхранване с малко амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор, ще се отрази доста положително на наедряването на плодовете.
Плодовете се берат в подходяща степен на узряване. Когато градината е отдалечена (вилния двор) и се посещава веднъж седмично, плодовете може да се откъсват в началото на съзряването (поява на руменеца на върха на плода – фаза, наричана още звезда) или порозовяване на 1/3 от плода. За няколко дни те ще узреят напълно. При всяка беритба се откъсват и заболелите или механично повредените плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Старите дървета се махат в дебел сняг

Ако сте решили да премахнете от градината стари и ненужни дървета, най-добре е да направите това през зимата, когато падне дебел сняг. По този начин ще предпазите насажденията около дърветата от травм...

Има ли спасение от галовите нематоди?

У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто...

Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...

Резитби за оформяне на асма

Дворовете, в които се отглеждат лози, формирани асмовидно, винаги са привличали погледите. Да седнеш лятото пред къщата под асмата – това е истинско удоволствие. Пък и мястото може да се ползва и за о...

Начало