За привличането на пчели се използват медоносни насаждения - риган, акация, шипка и други. В оранжерията и под полиетиленово покритие се поставят буркани с вода и цъфтящи люляк, маргаритки, глухарчета и други медоносни растения или се опръскват с разтвор на мед, вода и цветове от същите растения, които искате да бъдат опрашени. Разтворът е в съотношение (1:1:1) и се накисва 23 часа. Опръскването е най-добре да се направи 23.00 до 4-5 часа сутринта, когато пчелите не работят. Пчелите възприемат различните аромати, при това 1000 пъти по-силно от човека. При търсене на източника на мед пчелите могат да усетят от километър и повече аромата на цветята и сред тях най-хубавите по съдържание на нектар.
Изследванията на австрийския доктор Фриш показват, че пчелите виждат не само цветовете, които възприема човешкото око, но и до 30 от техния оттенък, който е неуловим за зрението на човека. Предпочитания се отдават на бялото, жълтото и синьото, но червеното могат да сбъркат с черното.
Американският учен Дж. Л. Гулд е установил, че особено бързо пчелите намират хранителните източници, боядисани във виолетово.
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...