Градина » Запознайте се с магическия плод

 Запознайте се с магическия плод

Магическият плод (Synsepalum dulcificum) произхожда от Западна Африка. Той представлява вечнозелен храст с височина до 1,5 м, покрит с продълговати тъмно зелени листа, които растат по спирала. Дребните бели цветове са с диаметър 5-7 мм и се появяват практически през цялата година, с малка почивка през 1-2 зимни месеца. Плодът е ярко червен, продълговат, с дължина 2-3 см, като външният му вид напомня киселия трън. Вътре съдържа една костилка. Плодовете узряват 3-4 седмици след цъфтежа. Те се употребяват за храна веднага след брането им - при съхранение те губят свойствата си.

Губите усет за кисело

Плодовете на това растение имат уникалното свойство да въздействат на вкусовите рецептори, като заключват за известно време възприятието на киселия вкус, но всички други вкусове се възприемат нормално. Лимонът, изяден след този плод, ви се струва сладък, като при това цитрусовият вкус и аромат се усещат напълно. Ефектът остава в продължение на един-два часа. Плодът сам по себе си не е сладък, но може да се използва като естествен подсладител, затова той се препоръчва като за хора, които са на диета и изпитват непреодолимо влечение към сладкото. Плодовете могат да се замразяват за по-нататъшно използване.

Расте и в контейнер

Магическият плод расте отлично в контейнер на слънце или в лека полусянка. Предпочита рохкава, добре дренирана кисела почва. Както всеки жител на тропиците и магическият плод обича топлината и реагира положително на повишената влажност на въздуха и опръскването. Не се нуждае от специална резитба. Бавнорастящ, той може да се използва и като бонсай.
Обикновено се размножава чрез семена. За покълването на семето трябва малко да го надерете, тъй като черупката му е много плътна и не пропуска вода, която е нужна за покълването му. Започва да плодоноси 3-4 години след засяването.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасна гъба напада овошките

Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...

Как да се грижим за азалията

Азалията е красиво цъфтящо храстче, което произхожда от Индия и Китай. Не е зимоустойчива за умерените ширини и затова може да се отглежда у нас само в стайни условия. Днес има създадени множество сор...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Покрийте марулите с полиетилен

Зимуващите марули и главести салати презимуват на открито най-добре във фаза розетка с 8-10 листа. При по-ниски температури лехите се покриват с полиетиленови тунели или парникови рамки, за да се уско...

Начало