Климатичните условия в нашата страна са много благоприятни за развитието на голям брой диворастящи овощни растения. Някои от тях са родоначалници и много близки до културните видове, като киселицата, дивата круша, дивата череша, леската, малината и др. Има и такива, които са известни само като диворастящи. Такава е скорушата. Това е едно от малкото диворастящи видове с много ценни плодове, които се използват за храна и лечебни нужди. У нас тя е много слабо разпространена, като единични дървета в районите на Стара планина, Средна гора, Осоговската планина и др.
Скорушата е силно растящо дърво, което понякога достига на височина над 18-20 м и широчина на короната над 20 м. Тя е бавно растяща и встъпва в плододаване към 6-8-ата година след засаждането. При благоприятни условия животът продължава до 100-200 години, а понякога и до 400-500 години.
Диворастящите форми, които са разпространени у нас, са получени от семена, но размножаването може да стане и чрез присаждане върху семенни подложки от скорушата. Плодовете са събрани в кичури и зреенето не протича едновременно, като понякога може да продължи и до 2-2,5 месеца. Началото на зреене при някои дървета започва в началото на септември, а при други - в края на този месец до началото на октомври. Обраните плодове се съхраняват на сенчесто и проветриво място докато започне омекването. След угниването те стават годни за консумация и преработка. Плодовете на скорушата стават имат висока биологична и хранителна стойност. Захарите в тях достигат до 13-18% и са полезни при чернодробни заболявания.
Освен за прясна консумация плодовете на скорушата могат да се използват за приготвяне на нектари, компоти, конфитюри, сушени плодове и др.
Скорушата не е много взискателна към условията на отглеждане. Тя успява на различни почви и когато те са дълбоки и пропускливи, проявява задоволителна сухоустойчивост. Същевременно тя е студоустойчиво и светлолюбиво растение. При засаждане в домашни градини трябва да се има предвид силният й растеж и опасността от засенчване.
С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...
Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след...
Старите, опитни градинари отдавна практикуват два агротехнически прийома при отглеждане на високостъблени домати за получаване на по-ранни, едри и качествени плодове. Това сa премахване на колтуците и...
До към средата на юли е желателно да окосите плододавалите ягоди. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе...