Градина » Майски грижи за доматите

 Майски грижи за доматите

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (на 7-8 см), с тях се унищожават плевелите, разрушава се кората и се подобрява аерацията на почвата. Това се прави обикновено след дъжд и поливане. Чрез разрохкването могат да се намалят поливките.
Доматите се торят с амониева селитра 2-3 пъти по 20 г/кв. м за всяко подхранване. Добре се отразява шербетуването, разтваряне на оборски тор във вода. Подхранването приключва, когато започнат да зреят първите плодове.
Нискостъблените сортове се отглеждат на телена конструкция, висока 55-60 см, а ви-сокостъблените - на висока 1,80-2,00 м конструкция или дървени колове.
Ранните домати се отглеждат едностъблено, като редовно се колтучат. През цялата вегетация се води борба срещу болести и неприятели. Обърнете сериозно внимание на листните въшки, които освен непосредствена вреда, която нанасят, като смучат сок от растенията, са и приносители на опасни вирусни болести.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хортензията - как да се грижим за нея

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

Вишневият хоботник тормози много овошки

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Сребърната вода – лек за градината

Най-често сребърната вода се произвежда или продава под формата на колоиден разтвор с концентрации от 5 до 20 ppm (частици на милион), който разтвор се получава вследствие на електролизен процес с изп...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Начало