Портокалът (Citrus sinensis) поизхожда от Южен Китай, Виетнам и предпланините на Хималаите. Среща се навсякъде, където е възможно да се отглежда цитрусови растения. Плодовете са сочни ароматични, и съдържат ценни хранителни вещества: вода, захари, пектини, киселин, витамини – А, В 1,2, С, РР. От кората се извличат етерични масла.
Има развити корени
Кореновата система на портокала е добре развита, има силен растеж. Надземната част е дърво с кръгла компактна корона достигаща да 7-12 метра височина. Пъпките биват плодни (смесени и цветни) и растежни. Смесените пъпки образуват четири вида леторасти (дълги, средно умерено растящи, слаби – къси леторасти и силни – дълги). Най-обилно плододават плодните леторасти от първите два вида, образувани върху миналогодишни, силни добре развити клони от летен и лятно-есенен произход. Растежните пъпки образуват леторасти.
Зрее до 1 година
Портокалът образува двуполови цветове в пазвите на листата. Растението е самоопрашващо се, но някои сортове са кръстосаноопрашващи се. Плодът представлява ягода с размери от 5 до 10 см в диаметър. Плодовете узряват от 8 до 12–14 месеца в зависимост от сорта. Могат да престоят на дървото до три месеца след узряването, като не променят вкусовите си качества. Днес се срещат около 300 сорта.
Обича светлината и топлината
Портокалът показва по-голяма студоустойчивост от лимона. Издръжлив е на екстремни горещини до 45°С. За нормално плододаване са необходими 220–240 дни с темпратури над 10°С. Светлолюбива култура. Между цитрусовите култури портокалът е по-взискателен, но както и останалите, той притежава значителна сенкоиздръжливост, което позволява отглеждането му в стайна обстановка.
Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...
Грижите за ягодоплодните култури продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното разви...
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
Лозата се напада от няколко вида акари, сред които най-честия е жълтият. Има го навсякъде из страната ни, където с отглеждат лози. Понякога пораженията от него са много чувствителни. С напредването на...