Градина » Подгответе се да засеете захарната царевица

 Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и мазнини, протеини и сравнително малко скорбяла.
Захарната царевица може да се отглежда успешно на почти всякакви почви. Най-добри резултати се получават на добре разработени, дълбоки, влагоемни, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи терени. Особено подходящи са наносните почви покрай реките. На такива места тя развива мощна коренова система на голяма дълбочина, което й дава възможност да използва влагата и хранителните вещества от по-долните почвени пластове.
Торенето с пресен оборски тор, внесен преди дълбоката есенна оран в обем 300-400 кг на 100 кв. м влияе положително. Добре е напролет преди сеитбата да се добавят по 1-1,2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв.м. троен суперфосфат. Това торене увеличава чувствително добива и подобрява качеството на продукцията.
Захарната царевица е топлолюбиво растение. Краткият й вегетационен период дава възможност да се засява по-късно и върху площи, намиращи се на по-висока надморска височина.
При извършване на сеитбата минималнатга температура на почвата трябва да бъде 10-12 градуса на дълбочина 8-9 см. При по-ниска температура поникването протича бавно. Необходими са по-високи температури не само в периода на поникването, но и в първите фази от развитието й.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прогонете голите охлюви с подръчни средства

Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи по...

Познавате ли английското мушкато

Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...

Начало