28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3506  |   0  
Корнишоните отиват в лехата
Корнишоните ще станат хубави, само ако имате възможност да поливате. Ако в почвата има нематода, не бива да ги настанявате след ранни картофи и домати. Не ги слагайте и след пипер или патладжан, има опасност от вертицилийно увяхване.
До към края на май може да сеете краставичките. Добре е да го направите през десетина дни - така по-дълго време ще берете.
Отглеждат се в редове, на 90-100 см един от друг. Между растенията в реда оставете 25-30 см. За да е равномерен посевът, семената се засяват по-гъсто - на 6-8 см и след като поникнат, се прореждат. Семената се пускат във влажна почва на дълбочина не повече от 4-5 см. Нормата е 2,5-3 г/10 кв м.
Най-добре е да прикрепите растенията на телена конструкция. Така по-лесно ще ги пръскате, за да ги опазите от болести и неприятели. А и брането ще е по-удобно. Трябва обаче да са добре защитени от ветрове. Затова се правят огради, засаждат се кулисни растения - царевица, метла. Телената конструкция се поставя веднага след поникването.
През три-четири метра в редовете се забиват колове, високи 2-2,5 м. Върху тях се опъва три реда тел, първият минава на 15-20 см от повърхността на почвата, а третият - на желаната височина за развитие на растенията. Върху теловете над всяко растение се опъва отвесна манила, която се връзва за първия тел, превива се през втория и отново се връзва на третия. С израстването разклоненията постепенно се увиват и препъхват около теловете, а междуредията остават свободни. Стъблата се прикрепват за първия тел веднага щом достигнат необходимата височина. Всяко закъсняване ще нанесе травми и растежът ще се обърка.
16.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020