Градина » Как се отглежда разсад за домати

 Как се отглежда разсад за домати

Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи.
Разсадът се произвежда в неотопляеми стоманено-стъклени и полиетиленови оранжерии с вътрешни тунели, а в по-топлите райони и в студени тунели, поради което това производство е по-икономично и достъпно за всеки производител, независимо от размерите на градината. Площта, предназначена за производство на разсад, се тори и обработва още през есента на дълбочина 25-28 см, фрезова се и грубо се оформят разсадните лехи чрез набраздяване.
Разсад също така може да се произведе в дървени сандъчета или пластмасови табли, които се поставят в стоманено-стъклени или полиетиленови оранжерии, покрити с двойно фолио с въздушна възглавница между двата пласта. При поява на първите кълнове, поставеното върху сандъчетата полиетиленово фолио се отстранява, а сандъчетата се поставят на слънчево място, с оглед осигуряване на светлина.

Средноранни домати

Разсадът за средноранното полско производство в болшинството случаи не се пикира. След поникване, поддържането на оптимален температурен режим се осъществява чрез проветрителите и отваряне на вратите на култивационните съоръжения, а в тунелите - чрез проветряване и отстраняване на полиетилена от конструкцията. При дъждовно време полиетиленът върху студените тунели не се разкрива и през деня. Не трябва да се допуска прекомерно повишаване на влажността на въздуха, тъй като в съчетание с високата температура довежда до изтегляне на растенията и паралелно с това задържа развитието им. Недостатъчната светлина и голямата гъстота на разсада, в съчетание с горните фактори, също предизвиква изнежване и етиолиране на разсада. Необходимо е често проветряване, а поливките да се извършват в сутрешните часове. При полагане на необходимите грижи разсадът е готов за изваждане и засаждане на постоянно място след 45-50 дни. Преди изваждане, с оглед запазване на кореновата система при скубане и свежия вид на растенията до засаждане, се полива обилно.

Късни домати

За късно полско производство, основно, разсадът се отглежда без пикиране, много рядко с пикиране. Произвежда се на открити лехи, разположени на чисти от плевели и добре запасени с хранителни вещества площи, на по-прохладни и добре огрявани от слънцето места. Определената за лехи площ се изорава, при необходимост се наторява с прегорял оборски тор и минерални торове, фрезова се, добре се подравнява, след което за борба с плевелите се напръсква с хербицид.
Целесъобразно е над лехите да има покрив, предпазващ разсада от преовлажняване при евентуални дъждове. Разсадът е готов за засаждане след около 30 дни след сеитбата.
Ако се използват специални пластмасови табли с гнезда, отглеждането на растенията е без пикировка, а грижите са аналогични на тези за гъстия и пикирания в саксийки разсад. Предвид високите температури при засаждането на растенията за късно полско производство на постоянно място (началото на юли), произведеният в пластмасови табли разсад се прихваща по-бързо и по-слабо преболедува, в сравнение с произведения на лехи със или без пикиране, поради ненарушаване на кореновата му система при засаждане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Виното е особено чувствително през пролетта

Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат ...

Повалените дървета могат да се възродят

Климатичните аномалии през тази година нанесоха много щети в овощните градини. За съжаление синоптиците допускат природата отново да ни донесе градушки, бурни ветрове и други неприятни изненади. По пр...

Как да озеленя пустееща земя?

Голямата площ може да се озелени с почвопокривни растения, които достатъчно бързо ще образуват плътен килим от листа и цветове. Няма да ви се налага и да чистите плевелите дори: почвопокривните растен...

Начало