Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовката става по-сложна. Когато плесента е неотдавнашна, тя е сивобелезникава на цвят, не е проникнала дълбоко в дървото и се отстранява лесно – съдът се измива с помощта на четка и горещ разтвор на сода за дъски (натриев карбонат). Разтворът може да е в различно количество, според обема на съда, но трябва да е десетпроцентов, което ще рече 10 кг сода на 90 л вода или 1 кг сода на 9 л вода. На содата се разчита да неутрализира и киселините, образувани при вкисване на винени остатъци.
Старата плесен е жълтеникава, плътна, дразнеща по-неприятно обонянието и за отстраняването й са необходими повече усилия. Освен измиването със сода се прибягва и до употребата на калиев перманганат. Използва се в количество 10 г(толкова е в една опаковка, продаван в аптеките) на 100 л вместимост. Съдът се налива донякъде с вода, калиевият перманганат се разтваря в нея при интензивно разклащане, долива се догоре и така съдът престоява 3-4 дни. След това разтворът се излива и съдът се измива. Ако все още се чувства миризма на плесен, процедурата се повтаря, но с двойно по-малко калиев перманганат.