Маслината е субтропично топлолюбиво растение. Може да издържи до -18°С, но ако след замръзването следва много бавно размръзване. От голямо значение е и факта как дръвчето влиза в зимния режим? Дали есента е продължителна с топли дни, поради което тъканите на дървото не са успели да влезат в зимен покой.
Важно е също така да се осигури достатъчно напояване и подхранване през летния период. Изключително важно е маслиновото дърво да расте в карбонатна (варовикова) почва с рН над 7. При кисела почва маслината не може да се подготви нормално физиологично за минусови температури, поради което може да страда дори при -12-13°С.
Не на последно место, успешното презимуване зависи от мястото в двора, където е засадено дървото. Във всички случаи в неблагоприятните селища като София, тя трябва да се засади на място, което да се огрява само сутрин до към 9-10 ч и привечер, а през останалата част от деня да бъде в сянка. Така се избягва възможността да се пробуди през по-продължителните топли дни през зимата.
Любителят може да сглоби временна защитна клетка от стиропорови (с дебелина 6 см) или поликарбонови (6 мм) плоскости, без допълнително осветление, но е желателно да се осигури аварийно отопление с една електрическа лампа с не повече от 25W, която да се включва само при температура под -8-10°С.
Все още не е известен сорт маслина, който да вирее безпроблемно в условията на София. Известните като по-студоустойчиви сортове маслини трябва да се приемат резервирано – годни са за отглеждане само при посочените по-горе условия.
Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат. Описан...
Шибоят се размножава със семена, които трябва да се засеят веднага, след като узреят. Те поникват много бързо – само за няколко дни. Когато младите растения в разсадната леха укрепнат, пикирайте ги на...
Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...
Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълг...